Her kommer en andakt over søndagens tekst 18.april, 3.søndag i påsketiden. Den er skrevet av Marthe K. Østerud Primstad, sokneprest i Kampen.
Tekst: Johannes 10,1-10
«Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Den som ikke går inn til saueflokken gjennom porten, men klatrer over et annet sted, han er en tyv og en røver. Men den som kommer inn gjennom porten, er gjeter for sauene. Portvokteren åpner for ham, og sauene hører stemmen hans. Han kaller sine egne sauer ved navn og fører dem ut. Og når han har fått ut alle sine, går han foran dem, og sauene følger ham, for de kjenner stemmen hans. Men en fremmed følger de ikke. De flykter fra ham fordi de ikke kjenner den fremmedes stemme.» Denne lignelsen fortalte Jesus, men de skjønte ikke hva han mente.
Da sa Jesus: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Jeg er porten inn til sauene. Alle de som er kommet før meg, er tyver og røvere, men sauene har ikke hørt på dem. Jeg er porten. Den som går inn gjennom meg, skal bli frelst og fritt gå inn og ut og finne beite. Tyven kommer bare for å stjele, drepe og ødelegge. Jeg er kommet for at dere skal ha liv og overflod.
Hvordan ser du for deg Jesus og hvilke bilder eller forestillinger har du av han? Vi kan alle ha mange og ulike bilder av hvem Jesus er. Noen er gode og sanne bilder av Jesus, og noen er kanskje mer konstruert i våre egne hoder enn de har rot i Bibelens fremstilling av hvem Jesus er. Bibelen selv bruker mange og varierte bilder og forestillinger om hvem Jesus er. I dagens tekst blir Jesus fremstilt som både port og gjeter, og vi blir portrettert som sauer som Jesus omsorgsfullt passer på.
Jeg liker dagens prekentekst i Johannes 10, og jeg liker Bibelens tekster som sammenligner Gud eller Jesus med en hyrde eller gjeter. Jeg syns det er noe trygt og godt i disse bildene. Jeg er som en sau, og Jesus er som en gjeter som vil passe på meg og de andre sauene. Det står at gjeteren kjenner sine ved navn og fører dem ut. Tenk at Jesus kjenner hver enkelt en av oss, han kjenner oss ved navn! Han er som vil føre oss og passe på oss gjennom livet, både i gode dager og i tunge og vanskelige dager.
Bildet av Jesus som den gode gjeteren formidler omsorg og trygghet. Jesus er en som har godhet og stor omsorg for oss som er hans flokk. Han ser hver enkelt av oss og vet hvem vi er. Vi kan være trygge på han og trygge på at han vil oss bare vel.
Jesus taler også om seg selv som porten. Jeg tror ikke teksten er så opptatt av å gi ulike roller til ulike folk, men poenget er å se hva de ulike bildene formidler. Når Jesus taler om seg selv som en port, så er det for å formidle at han er inngangen til noe. Han er inngangen og veien til frelse og evig liv. Det går ikke an å gå utenom en port eller en dør hvis man skal inn i et hus eller noe som har fire vegger eller en innhegning for den saks skyld. Man må alltid gå gjennom en port eller dør. Og Jesus er porten til liv og overflod, til frelse og evig liv. Det er ingen annen port å gå gjennom enn Jesus for å få del i det.
Kanskje inviterer også port-motivet oss til å få assosiasjoner til grenser og grensesetting. Sauer er ofte på beite innenfor et område som er inngjerdet, og det er ofte en port man kan gå gjennom som man bør lukke igjen etter seg. Jesus er kanskje en port som også skal beskytte og sette grenser. Det er ikke godt for sauene å vandre alle steder, de er tryggest innenfor de rammene og de grensene som er gitt. Sånn tror jeg det også er for oss mennesker. Vi har godt av grenser og rammer for livene våre, slik at vi ikke beveger oss i ukjent og utrygt terreng. Og Jesus har gitt oss gode bud som vi skal følge slik at livene våre kan leves i trygge og gode rammer til beste for oss selv og vår neste.
I teksten fra Johannes 10 taler også Jesus om destruktive krefter. Han taler om tyver og røvere som kommer for å stjele, drepe og ødelegge. Vi vet at i vår verden finnes det krefter som ikke er gode; det finnes mye destruktivt og vondt i verden. Krefter som ønsker å føre oss vekk fra den gode gjeteren og separere oss fra ham og fra hverandre.
Heldigvis vet vi fra påskefortellingen at det ikke er de mørke og destruktive kreftene som vinner til slutt. Vi er fortsatt i påsketiden og vi lever både nå og alltid i lyset, livsgleden og håpet fra oppstandelsen og påskedag. Lyset fra påskemorgen og håpet i Kristi seierrike oppstandelse gir oss trygghet og visshet om at Jesus har overvunnet mørkets makter og at vi har fått del i hans seier og oppstandelse. Vi trenger ikke frykte mørket eller døden, for vi er den gode gjeterens sauer og vi følger vår gjeter og hans røst.
Denne fortellingen gir oss ulike bilder og assosiasjoner. Forhåpentligvis kan du ta med deg fra denne søndagens tekster vissheten om at du er sett og elsket av Jesus. Han er den gode gjeteren som omsorgsfullt og nøysomt passer på deg. Jeg håper du også kan ta med deg lyset og håpet fra påskemorgen inn i ditt liv og inn i den kommende uken. Guds omsorg omslutter oss alle, uansett hvilken situasjon vi står i, og det kan vi oss kraft og styrke for dagene som kommer.
Dagens bønn:
Jesus Kristus, gode hyrde, du kjenner oss og fører oss på rettferdighets stier. Vi ber deg: Vokt oss mot alle farer og let oss opp når vi går oss vill, så vi kan samles hos deg i ditt evige rike, du som med din Far og Den hellige ånd lever og råder, én sann Gud fra evighet til evighet. Amen.